Gewaarzijn en Natuur als Medicijn

“Vanuit jezelf dichter bij de natuur komen?

Ik vertel je graag wat meer over de brug die ik geslagen heb tussen coaching, therapie, meditaties, visualisaties en wat de natuur ons te leren heeft. Onze fysieke verschijning is een natuurproduct en we zijn onderdeel van de natuur. De natuur kan ons helpen om onze letterlijke roots vast te pakken en die te doorgronden, maar kan ons ook in verbinding stellen met het universum. Allemaal niks nieuws, want dat gebeurt al meer dan 3.000 jaar. Het benutten van deze krachten is meer en meer gewoon aan het worden. Vrouwen die van nature een sterkere connectie hebben met de natuur werden niet heel lang geleden verketterd en erger. De natuur en de plantmedicijnen hebben mij veel heeft gebracht en ik bewonder en raak geĆÆnspireerd door sjamanen en medicijnvrouwen, die mij kunnen helpen hoe ik meer gebruik kan maken van natuurlijke krachten. Hieronder wat informatie over gewaarzijn als medicijn en ik deel wat kennis over plantmedicijnen, die al duizenden jaren gebruikt worden.

Het meest universele medicijn dat er voor mij bestaat is en blijft Muziek. šŸ™‚

meditation, calm, above the city-1287207.jpg

Gewaarzijn: eerst naar binnen

Gewaarzijn is het bewustzijn van wat er om ons heen gebeurt, zowel intern als extern. Het omvat het bewustzijn van onze gedachten, emoties, fysieke sensaties en omgeving. Door bewust te zijn van onze gewaarwordingen kunnen we beter begrijpen hoe we reageren op situaties en kunnen we bewustere keuzes maken. Gewaarzijn kan worden ontwikkeld door meditatie, mindfulness en introspectie-oefeningen, waarbij we de route van onze shakra’s kunnen afleggen om blokkades te kunnen wegnemen. En soms kunnen we een zetje van Moeder Natuur wel gebruiken. 

Meer info over plantmedicijnen

Plantmedicijnen zijn stoffen, afgeleid van planten, met therapeutische eigenschappen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in traditionele geneeskunde wereldwijd. Voorbeelden zijn ginseng, kamille, truffels, cacao, caapi, jurema en kurkuma. Wetenschappelijk onderzoek onderzoekt hun potentiƫle genezende krachten en hun rol in moderne medicijnen, maar voorzichtigheid is geboden vanwege mogelijke bijwerkingen en interacties. Hieronder een uitleg over de medicijnen, die al heel lang op therapeutische basis door traditionele healers worden ingezet.

Magische truffels

Magische truffels, ook bekend als psilocybine truffels, bevatten psilocybine, een stof die hallucinogene effecten kan veroorzaken. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de mogelijke therapeutische voordelen van psilocybine, vooral bij de behandeling van depressie, angst en verslaving. Er zijn klinische onderzoeken aan de gang om de veiligheid en effectiviteit van psilocybine-therapie te evalueren. In Nederland zijn magische truffels legaal verkrijgbaar en worden ze gebruikt onder toezicht van een professional in een therapeutische setting. Het is belangrijk om te onthouden dat magische truffels potentieel risico’s met zich meebrengen en alleen onder begeleiding van een professional moeten worden gebruikt. Ik begeleid mensen tijdens reizen met magische truffels en ben daarin opgeleid en gespecialiseerd. Voorafgaand aan een definitieve inschrijving doe ik altijd een intake om vast te stellen of jouw lichaam en geest geschikt is om een dergelijke ervaring onder veilige omstandigheden aan te gaan.Ā 

Banisteriopsis Caapi

Banisteriopsis Caapi, ook bekend als Caapi, is een Zuid-Amerikaanse liaan uit de familie Malpighiaceae. Het wordt gebruikt om Ayahuasca, Voyahuasca en Psyluasca te maken. Het kent de status als “plantleraar” onder de inheemse volkeren van het Amazone-regenwoud.Ā 

Caapi is een uitzonderlijk krachtige MAO remmer, die in combinatie met pschychedelica tot extra verdiepende ervaringen en inzichten kan komen. Het wordt vaak gebruikt in micro doseringen bij mensen die wat meer open willen staan voor indrukken van buitenaf.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en Caapi alleen onder begeleiding van een ervaren professional te gebruiken.Ā 

RapƩ-medicine

RapĆ©-medicine is een traditioneel plant medicijn dat van oudsher wordt gebruikt door inheemse gemeenschappen in Zuid-Amerika. Het is gemaakt van gemalen tabak en andere kruiden en wordt vaak gebruikt in sjamanistische rituelen voor spirituele reiniging en genezing. Er zijn ook soorten zonder tabak, voor mensen die gevoelig zijn voor de nicotine die de andere rapĆ© bevat. Het wordt door de neus geblazen met behulp van een speciale pijp, genaamd “tepi”. Het kan een intens branderig gevoel veroorzaken en kan leiden tot visuele en auditieve hallucinaties. Het gebruik van rape is een culturele toe-eigening van inheemse praktijken en daarmee precair. De energie die de persoon inblaast met de rapĆ© is ook bepalend voor de werking. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en rapĆ© alleen onder begeleiding van een ervaren persoon te gebruiken.Ā 

Cacao – The Heart Medicine

Ceremoniƫle cacao is een eeuwenoude praktijk waarbij cacaodrank of stukjes worden gebruikt voor spirituele en ceremoniƫle doeleinden. Het wordt bereid met rauwe cacaobonen, gemalen tot een pasta en vermengd met kruiden en specerijen. Het drinken van ceremoniƫle cacao helpt bij meditatie, reflectie en het zetten van intenties. Het wordt vaak begeleid door muziek en meditatie en kan ontspanning, verhoogde focus, innerlijke verbinding en heling bevorderen. Ceremoniƫle cacao wordt wereldwijd steeds populairder en wordt gezien als een middel om evenwicht, genezing en spirituele groei te bevorderen in een drukke en hectische wereld.

Ā 

Teonanacatl (mushroom species)

Teonanacatl, ook wel bekend als “vlees van de goden”, is een soort paddenstoel die wordt gebruikt in traditionele sjamanistische rituelen in Meso-Amerika. Het bevat een psychoactieve stof genaamd psilocybine, die visuele en auditieve hallucinaties kan veroorzaken en kan helpen bij het verkennen van het onderbewuste en het bereiken van spirituele inzichten. Teonanacatl-rituelen werden door de Azteken beschouwd als een heilig sacrament en werden vaak gebruikt voor religieuze doeleinden en genezing. Tegenwoordig worden paddo’s steeds populairder in de westerse wereld. Paddo’s zijn vanaf de jaren zeventig meer en meer recreatief ingezet en zijn officieel verboden in Nederland al is het kweken dan weer wel toegestaan.Ā 

Ā 

Ayahuasca

Ayahuasca, “de Moeder van alle Medicijnen,” is een plantmedicijn dat wordt gebruikt in traditionele sjamanistische rituelen in Zuid-Amerika. Het is gemaakt van de ayahuasca-wijnstok en andere planten en bevat een krachtige hallucinogene stof genaamd DMT. Ayahuasca wordt ingenomen als thee en kan intense visuele en auditieve hallucinaties veroorzaken, evenals emotionele en spirituele ervaringen. Het wordt vaak gebruikt voor genezing, reiniging en spirituele groei. Ayahuasca-rituelen worden steeds populairder in de westerse wereld, maar is in Nederland niet toegestaan. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met Ayahuasca en ik raad het aan om dit alleen onder begeleiding van een ervaren professional te gebruiken. Gebruik van Ayahuasca is in Nederland niet toegestaan.

San Pedro

San Pedro, de “Grandfather” is een cactussoort die groeit in Zuid-Amerika en wordt gebruikt in sjamanistische rituelen voor genezing en spirituele groei. Het bevat een psychoactieve stof genaamd mescaline, die visuele en auditieve hallucinaties kan veroorzaken en kan helpen bij het verkennen van het onderbewuste en het bereiken van spirituele inzichten. San Pedro-rituelen zijn vergelijkbaar met die van Ayahuasca, maar worden vaak gezien als mannelijk en inzichtgevend. San Pedro wordt in Peru vaak ingezet tijdens wandelingen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen onder begeleiding van een ervaren professional te gebruiken. Gebruik van San Pedro is in Nederland niet toegestaan.