Ceremonie in een groep

Reizen in Groepsceremonies

Reizen met een plantmedicijn is vooral voor de eerste keer echt spannend, omdat het een onbekend terrein is. De volgende keren is het wat meer bekend, maar blijft het een raadsel wat je allemaal gaat tegenkomen. Wanneer in een groep reist doet heb je veel aan elkaar. Het delen van energie en spanning zorgt voor meer verbinding en je leert van en herkent andermans ervaringen. Wanneer je deelneemt aan een ceremonie dan vraagt dat wel wat voorbereiding en je moet voor jezelf een hele dag “blocken”. Vooraf heb je een intake met mij of mijn collega, tijdens de reis staan we je continu bij en naderhand begeleiden we je met nazorg.

Praktische informatie

Wat gaan we doen?

In een veilige en besloten setting gaan we met een groep een bijzondere psychedelische reis maken met behulp van magische truffels en caapi. De uitwerking kan voor iedereen verschillen, maar als je je ervoor openstelt kunnen deze planten je helpen om weer in contact te komen met je eigen innerlijk weten, compassie en wijsheid. En dat kan weer een enorme positieve impact hebben op oude en vastzittende patronen, angsten en trauma’s.

Wij zijn er heilig van overtuigd dat iedere reis begint met veiligheid. Wie zich niet (voldoende) veilig voelt, zal zich niet (kunnen) openstellen voor wat de planten te bieden hebben. Set en setting zijn daarom van groot belang. We zullen dan ook samenkomen in een superfijne en intieme ruimte, waar we eerst een ronde zullen delen en – waar nodig – extra uitleg zullen geven. Begeleidende muziek maakt een integraal onderdeel uit van de reis. Daarnaast zullen wij (Anita en Emile) aanwezig zijn voor een veilige bedding, zodat je optimaal in staat wordt gesteld om je eigen reis te (kunnen) maken. We zijn jou volledig ten dienst.

Wat zijn Magische Truffels en Caapi?

In deze ceremonie werken we met “magische” Hawaiiaanse truffels en Banesteriopsis Caapi. Deze bevatten psilocybine. Psilocybine kan zorgen voor zeer krachtige psychedelische effecten en het gebruik ervan gaat al duizenden jaren terug naar de inheemse bevolkingen van Mexico, Peru en Polynesië.

Truffels zijn volledig legaal in Nederland en bovendien 100% natuurlijk en onschadelijk en hebben een krachtige werking, die je kan helpen om nieuwe verbindingen te maken in jezelf.

Om het effect te versterken gebruiken we tijdens deze ceremonie Banisteriopsis Caapi, ook bekend als “caapi”. Dit is een Zuid-Amerikaanse liaan uit de familie Malpighiaceae. Het is een MAO-remmer en wordt gebruikt in combinatie met een andere plant om Ayahuasca, Voyahuasca en Psyluasca te maken. Het kent de status als “plantleraar” onder de inheemse volkeren van het Amazone-regenwoud. We hebben hele fijne en intense ervaringen met deze Hawaiiaans-Peruaanse combinatie. Door deelnemers wordt deze combinatie als ‘intens maar relatief zacht’ ervaren.

Goed voorbereiden

In aanloop naar truffelceremonie is een goede voorbereiding het halve werk. Het is dan ook raadzaam om twee of drie dagen van tevoren extra gezond te eten en ook daarbuiten goed voor jezelf te zorgen. Een paar dagen geen alcohol drinken en suikers zoveel mogelijk vermijden, helpt al enorm. Op de dag van de ceremonie zelf is het belangrijk om minimaal 4 uur voorafgaand aan de start van de ceremonie ‘nuchter’ te zijn, dus niets meer te eten of te drinken (behalve water of kruidenthee).

Niet alles kan

De werkzame stoffen in truffels en de caapi zijn niet schadelijk voor het lichaam. Toch is het gebruik van truffels en caapi niet helemaal zonder risico. Zo kan het invloed hebben op (reeds aanwezige of sluimerende) depressie, PTSS en psychotische klachten. Nou zijn er weliswaar steeds meer studies en wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van psilocybine op dergelijke aandoeningen (sterker nog: die positieve effecten zijn nou juist het hele dóel van deze ceremonie), maar er zijn ook contra-indicaties.

Wie reeds is gediagnostiseerd met of een aanleg heeft voor psychi(atri)sche aandoeningen als borderline, schizofrenie en psychose, dient altijd eerst met de eigen behandelaar te overleggen of deelname aan zo’n ceremonie acceptabel wordt geacht.

Ook bepaalde medicijnen gaan niet goed samen met truffels en/of caapi, dus laat vooraf (in de vragenlijst) weten of (en zo ja welke) medicijnen je gebruikt.

En voor iedereen geldt: deelname is te allen tijde op eigen risico.